Какво е важно да имате предвид при закупуването на филтрираща система?

Питейната вода от чешмата трябва да е безопасна, достъпна и с добър вкус.
Какви примеси искате да премахнете от водата си? Притеснявате ли се от рискове за здравето или просто от непривлекателни вкусове и миризми?
Различните филтри са предназначени да отстраняват различни примеси, така че убедете се, че филтърът, който купувате, ще ви свърши работа.

Най-добрият начин да разберете каква е вашата вода е да прочетете отчета за качеството на водата, документ, който се предоставя от ВиК дружествата (обикновено в интернет сайта им).

Той дава информация дали вашата вода има замърсяване. Ако използвате ваш собствен водоизточник можете да поръчате анализ на водата в акредитирана лаборатория или РЗИ. Спрямо него ще ви помогнем да изберете кой тип пречистване и филтрация е подходящ за вашето домакинство, кабинет, сервиз, производство и др.

Освен основната безопасност, много хора предпочитат да филтрират чешмяната вода, за да премахнат минерали и/или частици, които могат да повлияят на вкуса.
След като прочетете отчета си за качеството на водата, може да определим какво искате да премахнете от водата си.

При наличие на вредни микроорганизми препоръчваме пречистване с включена УВ лампа в системата.

Тази обработка използва UV светлина и унищожава микробите, вирусите, гъбичките и дрождите във водата.

Когато обмисляте цената на системата за филтрация

Не забравяйте, че освен Вашата първоначална покупна цена трябва да включите и разходи за монтаж, поддръжка или подмяна.
Частите на филтъра трябва да се сменят периодично, за да се предотврати запушването, така че не забравяйте да прецените колко струват резервните части, както и приблизителната продължителност на живот на продукта посочен от производителя.

Вземете под внимание и количеството вода, което използвате.

Някои типове филтри имат по-голям воден капацитет от други.
Филтриращите кани например могат да филтрират само няколко чаши наведнъж, докато монтираните на кран или под мивката филтри и системи работят директно през крана и осигуряват безопастна вода и при по-голямо потребление.
Получавате чиста и здравословна вода само за няколко стотинки на литър, с ултрафилтрираща система с лесен монтаж под кухненската мивка.

В зависимост от качеството на водата, където живеете, може да решите, че изобщо не е необходимо да филтрирате водата си. Какъвто и избор да направите е добре да бъде направен след консултация със специалист.

Ако имате въпроси относно избора на система за филтриране и пречистване на вода – пишете ни!